Utrustning

Utrustning

 

I stort sett alla tillval du gör till den bil du är intresserad av får konsekvenser kopplat till inköpspris och förmånsvärde, så det kan vara värt att tänka ett extra varv på vad som är bra att ha.

Titta på paketlösningar!
Samma regel som gäller på lunchrestaurangen gäller när du tittar på ny bil. Dagens rätt innehåller ofta mer och ger dessutom mer för pengarna än à la carte.

På vissa bilar är utrustningen i grundutförande i stort sett komplett redan från fabrik. Oftast finns det dock några tillval som många väljer utöver grundutrustningen, t.ex. automatlåda, dragkrok, klimatanläggning och/eller parkeringsvärmare. När du vet vilka funktioner eller egenskaper du vill prioritera, titta på de utrustningspaket som finns till den bil du är intresserad av. Matchar paketen din önskan så blir det förmånligare än att köpa till utrustning ”styckvis”.

Några smarta och uppskattade tillval är:

  • Adaptiv farthållare; hjälper föraren att hålla en jämn hastighet kombinerat med ett förvalt tidsintervall/”avstånd” till framförvarande fordon.
  • PDC-sensor – Parking Distance Control – parkeringshjälp som med sensorer känner av området runt bilen och varnar för hinder, ibland kombinerat med Backkamera.
  • Röststyrning av telefonens funktioner och kontakter eller navigationssystemet. Underlättar och låter dig hålla båda händerna på ratten.
  • Smartphoneuppkoppling, det finns flera olika lösningar och både från biltillverkarna respektive Android och Apple. När du vet vilken eller vilka bilar du överväger, kolla på vilka lösningar som erbjuds.

Lack och klädsel:

  • Metallic-lack är onekligen snyggare att titta på. Dessutom finns det faktiskt ett praktiskt perspektiv också, den ser oftare fräsch ut och kan också ge ett högre andrahandsvärde.
  • Läderklädsel uppskattas av många både när bilen är ny eller begagnad plus att den är lite lättare att hålla fräsch. Dock är den kallare när det är kallt och omvänt en varm sommardag.

Fyrhjulsdrift – AWD

Fyrhjulsdrift, AWD, är ett vanligt tillval på bilar i Sverige. Fyrhjulsdrift kan göra stor skillnad den sista biten upp till fjällstugan, eller när du kör med släp. Enligt en undersökning presenterad av Folksam 2017 så ökar däremot inte trafiksäkerheten med AWD, tvärtom. Personbilar med fyrhjulsdrift ökar risken för personskadeolyckor på is eller snö med mellan 20 och 30 procent, visar studien från Folksam. Resultaten tyder på att fyrhjulsdrift maskerar hala vägförhållanden. Bättre väggrepp vid acceleration gör att föraren inte anpassar hastigheten efter väglaget.

2