Bilmodell och storlek

Bilmodell och storlek

När det gäller utrymme och storlek ska du tänka på både kupé, bagageutrymme och utvändiga mått men även bilens vikt.

Behöver du utrymme för bilbarnstolar?

Hur stort bagageutrymme behöver du?

Kör du mest i stadstrafik eller på landsväg?

 

Passagerare

Är det viktigt för dig att ha plats för fem vuxna i bilen? Behövs plats för bilbarnstol? Har du mer nytta av en sjusitsig bil? Eller är tillfällena då du har mer än en passagerare i bilen lätträknade?

Bagageutrymme
Hur många dagar per år behöver du ett stort bagageutrymme? Ska du dimensionera bilen för den mest extrema tjänsteresan eller skidresan så kan det bli så att bilen i många andra situationer inte riktigt passar eller känns onödigt stor. De flesta bilar har idag fällbart baksäte, kanske du kan komplettera med en takbox eller hyra ett släp vid behov. Det förutsätter dock att du kompletterar bilen med en dragkrok.

Kombi eller sedan
Det är kanske en kombi du behöver, den är onekligen mer flexibel. Har du mer begränsade behov kan en sedan bli ditt val. Många tycker att den är snyggare, den är lättare att parkera i trånga parkeringshus och den blir inte lika smutsig bak på vintern.

SUV
Karosstypen SUV börjar bli ganska vanlig. Jämfört med låga bilar som har lite sportigare look erbjuder SUV-designen mer utrymme för passagerarna. I en SUV sitter du högt och får bra överblick över vägen. Tänk på att de mindre SUV-bilarna ofta har ett mer begränsat bagageutrymme än en klassisk kombibil. Du får också räkna med en högre drivmedelsförbrukning för SUV:ar, vilket beror på faktorer som bilens ökade vikt och ett högre luftmotstånd.

Utvändiga mått
Spelar bilens utvändiga mått någon roll? Kommer en högre bil in i garaget hemma eller på jobbet om du har takbox på bilen? Funkar det med en tvådörrars-bil i din carport eller kommer de bredare dörrarna att slå i när du öppnar dem?

1