Säkerhet

Säkerhet

Förutom att utvärdera hur stor bil du behöver och med vilken utrustning det naturligtvis viktigt att se till bilens säkerhet.

De stora stegen mot ökad säkerhet i bilar är införandet av airbag, antisladdsystem och autobroms. Att välja en bil med autobroms är klokt, många nya bilar har det dessutom som standard.

Säkerhet

Tänk på detta om du återkommande kör flera olika bilar
Om du återkommande alternerar mellan två bilar kan det bra att tänka på att vissa tillval verkligen är vanebildande. Till exempel är parkeringshjälp fram och/eller bak en funktion som är lätt att vänja sig vid och kan du i dina val av bil se till att du får samma funktioner i båda bilarna är det smart – och kanske mer användbart än att välja lite snyggare lister på instrumentpanelen.

Hur vet man hur säker en bil är?
Ett sätt är att titta på de undersökningar som görs av EuroNCAP där säkerheten anges i antal stjärnor. När du jämför antal stjärnor ska du göra det i samma bilklass. Fem stjärnor för en liten bil innebär inte detsamma som fem stjärnor för en stor bil eftersom bilarnas storlek och vikt har i hög grad inverkan på utgången av en krock.

Det är också klokt att ta del av Folksams årliga test av biltillverkarnas nya bilmodeller. Där granskas bilarnas säkerhetskrav grundat på statistik från verkliga olyckor.

3